Inspirerend Leiderschap

Leiderschap is makkelijk dan je denkt, en moeilijker als je denkt – Ronald Dingerdis –

Meedoen motiveert

Verreweg de meeste opleidingen die het management volgt zijn managementopleidingen. Daardoor gaan we vaak in organisaties heel veel managen, kijken we naar de kleinste details en sporen defecten in het proces op. Tot mensen alleen nog maar horen wat ze fout doen, iets wat ze demotiveert.

Teven leidt dit vaak tot een oververhit managementsysteem, is fouten opsporen een corebusiness. Ontstaat er een lijstjescultuur waarbij mensen werken aan wat je meet in het proces.  

Ons brein te veel gewend aan problemen oplossen

Ons brein is gewend aan het zoeken van problemen en het vinden van oplossingen. Hoe meer kennis je hebt hoe complexer je verwacht oplossingen zullen zijn. Tenslotte als jij de oplossing met al je kennis niet direct ziet of weet … dan moet het wel heel complex zijn, denken onze hersenen.

De oplossing in motiveren van mensen is makkelijker dan je denkt, maar lastiger als je er te veel over nadenkt. In de meeste gevallen is het de afstelling tussen managen en leiderschap tonen waar de oplossing gevonden wordt. Iets minder lijstjes met wat opgespoorde fouten en iets meer samen oplossingen zoeken om aan de 6’jes cultuur te kunnen ontsnappen.

Samen-werken aan oplossingen voor morgen. Synergie omdat je ervaring telt, je als vakmens gevraagd hoe jij denkt dat het beter kan om de doelen van de leider te bereiken. Teamleden … het zijn net mensen 😉    

Zelfvertrouwen is waar het allemaal om draait

Onderzoek wijst uit dat mensen met zelfvertrouwen betere ideeën hebben dan mensen die bang zijn om fouten te maken. Een effectieve leider zorgt ervoor dat teamleden hun zelfvertrouwen vergroten, we niet meer over elkaar spreken maar met elkaar praten over de beste oplossing voor morgen.  

Zelfvertrouwen van teamleden is hierbij essentieel, zelfvertrouwen is waar het allemaal om draait. Het beter durven doen en fouten durven maken doet wonderen voor het halen van doelen en targets.

Reverse-mentoring; een inspirerende praktische invulling voor een leven lang leren

Reverse-mentoring doet wonderen voor het zelfvertrouwen, de concurrentiepositie en het werkgeluk van jongen en ouderen. Het idee achter reverse-mentoring is dat het koppelen van werknemers van verschillende generaties, bijvoorbeeld babyboomers aan altijd verbonden millennials, de uitwisseling van expertise en ideeën vergemakkelijkt. Dit komt bedrijven ten goede en helpt een omgeving van groei en leren te bevorderen.  Oudere werknemers leren nieuwe vaardigheden en doorbreken hun comfortzones, terwijl jongere werknemers belangrijke zakelijke basisprincipes leren die ze niet in de klas hebben geleerd.

Inspirerend Leiderschap; Gelukkige gemotiveerde mensen die samen presteren, betrokken zijn én verantwoordelijkheid dragen

Ik help leiders en manager om de juiste afstelling te vinden, ervoor te zorgen dat mensen zichzelf motiveren en gaan samenwerken om van klanten fans te maken … omdat werken wel leuk moet blijven!

Ronald Dingerdis

Onderwerpen van inspirerend leiderschap waar ik op train, begeleidt of coach:

Socratisch- en coachend leiderschap

 • Coaching model om mensen aan te leren hoe ze hun eigen problemen oplossen en verantwoordelijkheid dragen voor wat ze doen.
 • Manieren om te zorgen dat de verantwoordelijkheid zo diep mogelijk in de organisatie blijft liggen.
 • Hoe je werken leuk maakt , mensen met plezier aan jouw doelen werken
 • Hoe je met 4 aan vertrouwen bouwt, het zelfvertrouwen van de ander vergroot en volgers krijgt
 • Het psychologisch contract met de ander, hoe je afspraken kunt maken met teamleden waardoor ze ook als het tegenzit niet opgeven en boven zichzelf uitstijgen.
 • Zelfvertrouwen vergroten. Hoe je met één vraag en 7 seconden geduld, het zelfvertrouwen van de ander direct vergroot

Omgaan met mensen die manipulatief-, egocentrisch- en narcistisch gedrag vertonen

 • Hoe herken je de saboteurs in je team of organisatie
 • Grenzen stellen aan manipulatie, tegenwerking, arrogantie en achterklap
 • Hoe je door kort en zakelijk te blijven, je emotie niet te tonen gelijkwaardige communicatie afdwingt
 • Hoe je met 4 vragen te stellen de ander meekrijgt en aan je doelen laat werken.

Persoonlijk Leiderschap

 • Hoe kun je meer stevigheid ontwikkelen, opkomen voor jouw belangen en jezelf meer uitspreken? Leren hoe je effectief verbinding maakt met jezelf, jouw collega’s en leiders in jouw organisatie
 • Hoe vergroot ik mijn zichtbaarheid? Ontdek jouw persoonlijke kracht, talent en hoe je die kunt inzetten. Leer daar waar je goed in bent helder voor het voetlicht te brengen.
 • Omgaan met stress en perfectionisme; je performance vergroten zonder kwaliteitsverlies.
 • Ontdek hoe je jouw talenten en kwaliteiten optimaal kunt benutten.
 • Je hoofd en hart op elkaar afstemmen om je doelen te kunnen bereiken.
 • Effectief omgaan met weerstand en conflictsituaties, grenzen stellen aan gedrag van anderen die ten kostte van jou vooruit willen komen.     

Millennialmagneet

 • Hoe je jongeren en young professionals aan je team of organisatie kunt verbinden middels reverse-mentoring.
 • Hoe je te grote ambities van jongeren, waarbij ze willen presteren ten koste van anderen, omzet in groepsdenken en gezamenlijke belangen. Waarbij jongeren nog steeds ook aan hun eigen doelen en ambities kunnen blijven werken.
 • De brug tussen de generaties staan. Jongeren denken en beleven anders, zijn anders opgevoed, hebben minder geduld en willen direct een impact maken. Do’s en dont’s om jongeren te boeien en verbinden met je organisatie.